Borgerlig vigsel - intresseanmälan

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

För de som planerar att gifta sig och önskar ett alternativ till kyrklig vigsel finns borgerlig vigsel. Genom denna e-tjänst kan ni preliminärboka borgerlig vigsel i Tidaholms kommun. Ni kan läsa mer om borgerlig vigsel på tidaholm.se 

Vigselceremonin brukar hållas i Stadshuset, vanligtvis fredag eftermiddag. Finns det önskemål om annan plats försöker vi ordna det.

Brudparet ska kunna legitimera sig när de kommer till vigseln.

Ansökan om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er.

Ansökan om hindersprövning ska ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet.

Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Blanketter för hindersprövning och anmälan om efternamn finns hos Skatteverket. Hindersprövningen är giltig i fyra månader. Mer information om hindersprövning finns på skatteverket.se

Lämna intygen till oss i god tid före vigseln

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket, Intyg hindersprövning och Vigselintyg. Båda handlingarna i original ska lämnas till Tidaholms kommun, Kommunledningskontoret minst en vecka före vigseln.

Lämna handlingarna direkt i Stadshusets reception eller skicka dem till Tidaholms kommun, Kommunledningskontoret, 522 83 Tidaholm.

Utländska medborgare

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Vigselförrättare

Tidaholms kommun har två vigselförrättare som är utsedda av länsstyrelsen. När ni preliminärbokar borgerlig vigsel kan ni också skriva om ni har önskemål om vem som ska viga er. 

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittnen, det kan vara vänner eller släktingar. De som är vittnen måste ha fyllt 18 år. Personer som arbetar i kommunen kan också vara vittnen. Kommunens vittnen är tillgängliga mellan kl 08:00 - 17:00 (16:00 sommartid)

Avgift

Tjänsten är kostnadsfri.

Vad händer sen?

När ni har preliminärbokat vigsel via e-tjänsten kommer vi att kontakta er för att gå igenom era önskemål och boka dag och tid för vigseln.

Vi kan inte garantera att vigseln kan genomföras enligt era inskickade önskemål.

Mer information från Skatteverket

Äktenskap och partnerskap

Följande behövs för e-tjänsten

  • Inloggning med e-legitimation
  • Myndig, minst 18 år

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa